Energiaital csalánból
Készítettem valami nagyon finomat, és fogok is még készíteni! 🙂
Mielőtt megosztanám a receptet, egy kis érdekesség:
- Tudtátok, hogy a csalán porzó és termő fajta? A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek meg kis csomókat alkotnak. A bimbóban ívben meghajlott porzók kinyíláskor rugalmasan felpattannak, és kis felhőként szórják szét pollenjeiket.
- Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak, leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra és reumára is.
- Levelei kitűnőek tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdítik.
- Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze.
Csalánból sokmindent lehet készíteni, mint pl.
- levest
- főzeléket
- szörpöt
- likőrt
- teát
- csipsz-et (másik posztban megírom majd a receptet)
A napokban szörpöt készítettem, íme a recept:
Összetevők:
- 3 l víz
- 50 db fiatal csalánhajtás levelestől
- 50 g citromsav
- 3 kg cukor
Elkészítése:
Forraljátok fel a 3 l vizet, majd vegyétek le a tűzről és hagyjátok egy keveset hűlni. Adjátok hozzá a csalánhajtásokat és a citromsavat, majd lefedve 1 éjszakán át hagyjátok állni. Rövid időn belül észre fogjátok venni, hogy a víz enyhe lila-rózsaszín lesz és finom illatú. 🙂
Reggel szűrjétek le, majd lassú tűzön melegítsétek fel (ne forraljátok) és adjátok hozzá a cukrot. Vegyétek le a tűzről és addig keverjétek, míg a cukor teljesen elolvad. Utána máris tölthető üvegekbe.
Fogyasszátok vízzel hígítva, de akár fagyira is önthettek belőle. Élvezzétek! Garantáltan nem ég és csípi a nyelveteket!
Vélemény, hozzászólás?