Energiaital csalánból

Készítettem valami nagyon finomat, és fogok is még készíteni! 🙂

Mielőtt megosztanám a receptet, egy kis érdekesség:

  • Tudtátok, hogy a csalán porzó és termő fajta? A porzós virágok lecsüngő füzéreket, a termősek meg kis csomókat alkotnak. A bimbóban ívben meghajlott porzók kinyíláskor rugalmasan felpattannak, és kis felhőként szórják szét pollenjeiket.
  • Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak, leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra és reumára is.
  • Levelei kitűnőek tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdítik.
  • Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze.

Csalánból sokmindent lehet készíteni, mint pl.

  • levest
  • főzeléket
  • szörpöt
  • likőrt
  • teát
  • csipsz-et (másik posztban megírom majd a receptet)

A napokban szörpöt készítettem, íme a recept:

Összetevők:

  • 3 l víz
  • 50 db fiatal csalánhajtás levelestől
  • 50 g citromsav
  • 3 kg cukor

Elkészítése:

Forraljátok fel a 3 l vizet, majd vegyétek le a tűzről és hagyjátok egy keveset hűlni. Adjátok hozzá  a csalánhajtásokat és a citromsavat, majd lefedve 1 éjszakán át hagyjátok állni. Rövid időn belül észre fogjátok venni, hogy a víz enyhe lila-rózsaszín lesz és finom illatú. 🙂

Reggel szűrjétek le, majd lassú tűzön melegítsétek fel (ne forraljátok) és adjátok hozzá a cukrot. Vegyétek le a tűzről és addig keverjétek, míg a cukor teljesen elolvad. Utána máris tölthető üvegekbe.

Fogyasszátok vízzel hígítva, de akár fagyira is önthettek belőle. Élvezzétek! Garantáltan nem ég és csípi a nyelveteket!

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.